Hur man gör takinspektion

Genomför rutininspektioner av ditt tak speciellt om du bor i ett område som upplever hårt väder detta kan hjälpa dig att förhindra yttre skador från att skapa inre problem. Titta runt på vinden efter tecken på läckage, mörka fläckar, mögel, hål eller hängande material.

Om du är bekväm med att klättra på en stege kan du se ditt tak på nära håll. Om inte, kan du göra en relativt grundlig inspektion från marken. Kontrollera din takavvattning för att se om den exempelvis hänger, läcker eller är igentäppt. Se om pannor saknas eller är skadade.

Kika på undersidan av takfoten och brädorna som förbinder taket med ytterväggarna. Kolla efter tecken på röta exempelvis genom att färgen börjar släpper från brädorna.

Kontrollera genomföringar såsom skorsten, ventilationshuvar och andra plåtdetaljer så att de inte släpper igenom vatten eller fukt.

Reparera eller byta ut?

Om ditt tak inte är gammalt men du upptäcker några lösa eller skadade takpannor kan du kanske bara byta ut dem. Men för större eller mer omfattande skador kan det vara dags för ett helt nytt tak, en vanlig takinspektion är nyckeln till att säkra ett tätt tak.

 

Så här kan takskador se ut

Takskador finns i massvis med former, Så här vet du vad du ska leta efter.

M%C3%B6gel+vind.jpg

Fukt på vinden

Kontrollera din vind efter hårt väder. En läcka kan innebära att vissa takpannor eller genomföringar är skadade och släpper in fukt.

Med åren blir takpappen spröd och dålig och kan därför inte stå emot ett läckage vid en skadad takpanna lika bra.

warning-sign-2.jpg

Fasad med blåsbildning eller flagnande färg

Läckage från taket alternativt dålig ventilation och kondens kan leda till att fukt samlas och rinner ner i ytterväggarna.

warning-sign-3.jpg

Tak och väggfläckar

Läckor från utsidan av huset eller fukt som stannar i huset kan orsaka missfärningar och eventuellt mögelfläckar.

ruttnad.jpg

Takstolar och träkonstruktioner

Dålig ventilation i huset kan ge upphov till fukt på vinden och i förlängningen rötskador i takkonstruktionen. Det är därför bra att använda både syn och luktsinne vid kontroll av vindsutrymmet. Om man är osäker så tveka inte att ta hjälp för att utföra en fuktmätning.

broken-roof-tiles.jpg

Skadade Takpannor

När takpannor når slutet av sin livslängd kan du märka takpannor framförallt av betong blir tunnare och sprödare vilket även gör att de spricker lättare.

Sprucken+tegel.jpg

Mörka ränder eller spruckna pannor

Det kan se ut som smuts, men mörka fläckar på takpannor kan vara mossa, lav eller alger. Framförallt lertegelpannor är känsliga för frostsprängning i samband med påväxt av mossa, alger eller lav.

Håll ett öga på ditt tak

Håll koll på hur gammalt ditt tak är. Om du inte installerade det och är osäker, kontrollera inspektionsrapporten när du köpte ditt hus. Du kan också be en takläggare eller besiktningsman att titta på taket och uppskatta dess ålder och skick.

Kontrollera ditt åtminstone en gång om året. Använd en stege för att komma åt ditt tak och leta efter problemställen, kolla även på vinden efter skador. Om du har svårt att kontrollera själv kontakta en professionell takentreprenör för att utföra en takinspektion.

Titta på husen omkring dig de utsätts för samma väder som ditt hus gör och byggdes sannolikt runt samma tid. Om dina grannar renoverar sitt tak kan det vara dags för en takinspektion för att se om ditt tak också behöver lite extra kärlek.

Efter en väderhändelse, som kraftiga vindar, storm, hällregn eller en rejäl snövälta ska du kontrollera om det är yttre skador.

Kontakta oss för en takinspektion

info@svenskabyggruppen.se
011 33 33 300

Svenska Byggruppen KOPPERÖD 231, 451 93 Uddevalla

Inget skyddar som ett tätt tak. Vi skyddar det som är viktigast.

Få kostnadsfri offert inom ett par dagar. Ring 011 33 33 300 eller klicka på länken nedan. Kostnadsfri offert från Svenska Byggruppen