Svenska Byggruppen http://svenskabyggruppen.se Vi hjälper dig som är villaägare till en lyckad takrenovering Thu, 24 Jan 2019 15:46:20 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.4 http://svenskabyggruppen.se/wp-content/uploads/2015/12/cropped-Svenska-Byggruppen-blåvit-logga-kvadratisk-32x32.jpg Svenska Byggruppen http://svenskabyggruppen.se 32 32 Oärlig takläggare fortsätter bluffa äldre http://svenskabyggruppen.se/oarlig-taklaggare-fortsatter-bluffa-aldre/ Thu, 24 Jan 2019 15:46:20 +0000 http://svenskabyggruppen.se/?p=2164 Fler har drabbats av takläggaren som lurade Louise Larson Borgström att riva taket på villan i onödan. – Flera personer har upptäckt att bilder på skador de fått se inte var...

Inlägget Oärlig takläggare fortsätter bluffa äldre dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Fler har drabbats av takläggaren som lurade Louise Larson Borgström att riva taket på villan i onödan. – Flera personer har upptäckt att bilder på skador de fått se inte var från deras eget hus, säger Terese Wallinder, jurist på Villaägarna.

 

I oktober berättade Mitt i om pensionärerna Louise Larson Borgström och Ola Larson som blivit pressade att skriva på ett avtal för att renovera taket på villan – och hela taket revs i onödan.

Ett nytt tak ligger nu på villan i Töjnan. Hittills har återuppbyggandet av taket kostat Louise och Ola 150 000 kronor.

– Det är skönt att vi har ett tak nu men det hann börja regna in, så det står en avfuktare på vinden, säger Louise Larson Borgström.

Svärsonen Hritul Karim har gjort allt i sin makt för att skipa rättvisa åt Louise och Ola. Han polisanmälde, men utredningen lades ner utan att någon kontaktade honom. Nu har han överklagat. Han hoppas att svärföräldrarna ska bli ersatta för alla extra kostnader.

Flera liknande fall

Eskilstunakuriren har skrivit om ett nästan identiskt fall och föreningen Villaägarna har tagit emot flera samtal om samma takläggare.

– Det vi har reagerat på är att det här företaget verkar rikta in sig på äldre personer, erbjuder sig göra en gratis besiktning och sedan säger att det är jättestora skador som kräver akuta åtgärder, säger Terese Wallinder, jurist och chefsrådgivare på Villaägarna.

– Det som hörts från flera håll är att takläggaren visat falska bilder, som inte kommer från taket i fråga, tillägger hon.

Mitt i har tidigare pratat med vd:n för företaget som förnekat att de skulle rikta in sig på äldre och göra oärliga bedömningar. Han sa även att de har haft flera nöjda kunder, men har inte återkommit med uppgifter om dessa. Mitt i har sökt honom igen för att kommentera de falska bilderna utan resultat.

Inlägget Oärlig takläggare fortsätter bluffa äldre dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Bedragare rev upp taket och krävde 25.000 kronor kontant http://svenskabyggruppen.se/skojare-rev-upp-taket-och-kravde-25-000-kronor-kontant/ Thu, 09 Nov 2017 08:05:48 +0000 http://svenskabyggruppen.se/?p=2006 De två männen lurade sig upp på Torbjörn Dahlströms svärfars tak och krävde 25 000 kronor för att lägga om det. Efter att ha rivit upp ett stort antal pannor...

Inlägget Bedragare rev upp taket och krävde 25.000 kronor kontant dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
De två männen lurade sig upp på Torbjörn Dahlströms svärfars tak och krävde 25 000 kronor för att lägga om det. Efter att ha rivit upp ett stort antal pannor och takpapp gav de sig snabbt av när de hotades med polisen.

–– Jag vill varna för det här, taket kanske måste renoveras snart men det ska inte ske på det här viset, säger Torbjörn.

 

Polisen varnar för de oseriösa hantverkarna. "Propsar de på och tar sig in på tomten eller uppträder hotfullt kan man ringa 112", säger Fredrik Bratt vid polisen.

Polisen varnar för de oseriösa hantverkarna. ”Propsar de på och tar sig in på tomten eller uppträder hotfullt kan man ringa 112”, säger Fredrik Bratt vid polisen.

 

Torbjörns svärfar är i 80-årsåldern och bor ensam i en villa i Hofterup. I tisdags fick han plötsligt ovälkommet besök av två män i en irländsk registrerad skåbil. Männen erbjöd sig att byta en sprucken takpanna som de påstod sig ha sett.

Innan han hann reagera var de uppe på taket.

– Det skulle kosta honom 500 kronor. Men efter en stund kom de ner igen och sade att hela taket behövde bytas för 25 000 kronor, säger Torbjörn.

Men svärfadern blev misstänksam och ringde efter Torbjörn som genast åkte dit.

Takläggarna skrek åt varandra

När han ifrågasatte männen och senare hotade med att ringa polisen började männen skrika åt varandra. Sedan klättrade de raskt ner igen och for i väg efter att ha gett honom ett långfinger.

– Jag blir rätt förbannad. Taket var visserligen gammalt och kan säkert behöva renoveras. Men det ska inte ske på det här sättet. De kanske var duktiga hantverkare som hade gjort ett bra jobb, men de kan inte bara klampa in på det här viset hos en äldre person utan att först upprätta ett avtal.

Efter händelsen skrev Torbjörn Dahlström om det på Facebook i syfte att varna andra. Inlägget har fått stor spridning.

– Egentligen borde sådant här regleras på något sätt, det ska inte kunna räcka med en muntlig överrenskommelse. Och jag är inte säker på att de nöjt sig med 25 000 kronor heller, det kan förmodligen blir bra mycket dyrare i slutändan, säger han.

Polisens varning för falska hantverkare

Händelsen är polisanmäld och för polisen är tillvägagångssättet inte nytt, tvärtom är det återkommande.

– Vi har de här problemen med jämna mellanrum och det är ofta säsongsbetonat. Vi kan inte nog varna för det, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region Syd.

Välj en takläggare som erkänt gott rykte och som följer Svenska riktlinjer och regler.

Inlägget Bedragare rev upp taket och krävde 25.000 kronor kontant dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Taktvättarna släppta ur häktet http://svenskabyggruppen.se/taktvattarna-slappta-ur-haktet/ Fri, 04 Aug 2017 10:24:25 +0000 http://svenskabyggruppen.se/?p=1984 Rättegången som har pågått under tre dagar avslutades i dag med att de tre männen blev släppta ur häktet och försattes på fri fot. Domen kommer först om två veckor,...

Inlägget Taktvättarna släppta ur häktet dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>

Rättegången som har pågått under tre dagar avslutades i dag med att de tre männen blev släppta ur häktet och försattes på fri fot. Domen kommer först om två veckor, den 17 augusti.

En av männens advokat, Petter Asheim, sa under sin slutplädering att det de gjort inte är något brottsligt. Det handlar helt enkelt om införsäljning av tjänster.

– De här målsägande har haft behov av taktvättning. Det har de medgett. Kanske har det varit lite dyrare än vanligt, men det är inget brottsligt. Och man kan inte åtala hantverkare för dåligt utfört arbete, säger Petter Aasheim under sin slutplädering.

Men åklagare Lars-Åke Ahlström yrkar på fängelsestraff. Han anser att det handlar om bedrägeri.

– Det är ett koncept som de här tre personerna har haft tillsammans. Överrumplingsvis knackar man på hos personer, gärna äldre, och då kanske man godkänner saker som man kanske inte skulle ha gjort i vanliga fall, säger Lars-Åke Ahlström, åklagare.

Det var i slutet av juni och i början av juli som de tre männen knackade på hemma hos villaägare i Västsverige och ville tvätta och laga deras tak.

Under rättegången har det framkommit att de delvis har gjort det de sagt att de skulle, men att de i vissa fall har skadat takpannorna och sagt att fler takpannor än nödvändigt är i behov av att bytas ut.

Den tredje juli greps de tre taktvättarna hemma hos Hans Börje Andersson och hans fru i Uddevalla. Där ska de först ha sagt att de skulle tvätta deras tak för 10 000 kronor och sedan sagt att de behövde byta ut flera takpannor, vilket skulle landa i totalt 40 000 kronor.

Senare visade det sig att de ska ha lurat flera olika villaägare i Västsverige.

Hans Börje Andersson trodde först att männen var från en annan firma som de hade anlitat, som skulle komma dagen efter. Hade han vetat att männen inte kom från den firman skulle ha inte ha anlitat dem.

– Absolut inte. Men det hela bygger på ett hänsynslöst överraskande, ett anfall mot mig och min familj. Så man hade inte tid att fundera förrän efteråt, säger Hans Börje Andersson.

De tre männen står åtalade för bedrägeri, försök till bedrägeri, olaga hot och grov stöld. Enligt vittnen ska de ha varit påstridiga och aggressiva.

En av målsägarna, en äldre kvinna från Alingsås, betalade 60 000 kronor till takläggarna. Trots att hon var tveksam till dem.

– Jag kände mig väldigt hotad. Jag var inne hos polisen, men de kan ju inte hjälpa en. Och det fanns inga grannar hemma, så jag kände mig väldigt ensam, säger kvinnan.

Hans Börje Andersson tycket att det ska bli skönt när rättegången är över.

– Jag har fått tillbaka mina 40 000 kronor och har egentligen inte lidit alltför stor skada. Men psykiskt har vi haft bekymmer hela familjen, säger han.

De tre männen som är 24, 32 och 59 år gamla nekar till brott. 32-åringen, som är den som har avtalat med villaägarna om taktvätt och hur mycket pengar det ska kosta, har under rättegången upprepat att de har avtalat med villaägarna om att de skulle tvätta taket, impregnera det och laga det och att det var kontant betalning som gällde. Och att de gjorde vad de skulle också.

Enligt åklagaren är det ovanligt att den här typen av brott går till åtal.

– Det är nog relativt ovanligt. Man kan säga att det är lite skämmigt att inte kolla upp vilka hantverkare man har. Att man inte kollar tillräckligt och att man betalar. Så kanske man inte anmäler, säger Lars-Åke Ahlström.

Hör intervjun i Radio P4 Väst: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6750281#

Inlägget Taktvättarna släppta ur häktet dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Irländska bedragare häktas http://svenskabyggruppen.se/irlandska-bedragare-haktas/ Sat, 08 Jul 2017 09:33:07 +0000 http://svenskabyggruppen.se/?p=1981 UDDEVALLA Tidningen Bohusläningen har tidigare i veckan rapporterat om så kallade ”asfaltsläggare” från Irland. Under fredagen blev de häktade på sannolika skäl för bedrägeri och försök till bedrägeri. En person...

Inlägget Irländska bedragare häktas dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>

Tidningen Bohusläningen har tidigare i veckan rapporterat om så kallade ”asfaltsläggare” från Irland. Under fredagen blev de häktade på sannolika skäl för bedrägeri och försök till bedrägeri. En person häktades därtill för grov stöld och olaga hot.

– Metoden är att dessa personer dyker upp oanmält till äldre personer och säger att deras tak behöver tvättas. De agerar väldigt forcerat och i princip kastar sig upp på taket och börjar spola. De kräver kontant förskottsbetalning omgående. De gör då gällande att taket är i dåligt skick och att mer arbeten för en 40 000 till 60 000 kr omgående måste utföras mot kontant betalning. När de fått pengar försvinner de utan att ha utfört mer arbete än att spola taket säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

– Av de här personerna är det ingen som har blivit dömd här tidigare, men vi utreder ifall de kan ha blivit dömda i andra länder. Det finns även andra anmälningar där samma metod har använts som vi tittar på, där de här personerna kan ha varit inblandade.

Edsbagge menar att de misstänktas metoder har förekommit tidigare.

– För oss inom rättsväsendet är det här en känd typ av brottslighet som är svår att komma åt eftersom det är en rörlig form av bedrägeri.

De kallas ”asfaltsläggare” eftersom tidigare år har liknande bedrägerier anmälts, men då handlat om asfaltsarbete. Nu uppmanar åklagare Edsbagge allmänheten till försiktighet.

– Om det kommer någon påstridig person till hemmet som vill utföra tjänster ska man inte gå med på det. Man ska absolut inte överlämna pengar och ifall de vägrar lämna platsen ska man ringa polisen.

Efter att ha inspekterat taken har männen meddelat att de behöver lagas, och utkräver förskottsbetalning i kontanter. En av männen är även häktad för grov stöld och olaga hot.

– I Alingsås ska han ha hotat en ingripande granne till livet. I Uddevalla tog han olovligen ett kuvert med kontanter direkt ur handen på en målsägande, säger Daniel Edsbagge.

Skrivet av Joel Arvidsson för Bohuslänningen

http://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/irl%C3%A4ndska-bedragare-h%C3%A4ktas-1.4423816

Inlägget Irländska bedragare häktas dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Irländska takläggare – Polisen varnar http://svenskabyggruppen.se/polisen-varnar/ Sat, 10 Jun 2017 09:10:43 +0000 http://svenskabyggruppen.se/?p=1776 Det har tidigare rapporterats om bluffande Irländska asfaltsfirmor. Nu dyker det upp klagomål kring utlänska takläggare.   De oseriösa asfaltsläggarna från Irland är tillbaka på västkusten. Nu har de ändrat...

Inlägget Irländska takläggare – Polisen varnar dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Det har tidigare rapporterats om bluffande Irländska asfaltsfirmor. Nu dyker det upp klagomål kring utlänska takläggare.

 

De oseriösa asfaltsläggarna från Irland är tillbaka på västkusten. Nu har de ändrat sin taktik för att lura äldre människor. Genom att göra takrenoveringar som inte behövs kan de komma över stora summor. Anita 78 år, från Sävedalen är ett av dessa bluffande takläggares offer. En morgon i mars fick hon besök av en engelsktalande hantverkare.

– Han frågade om jag ville ha en gratis takinspektion. Men jag har inte haft något fel med mitt tak och skickade i väg han.

Fick betala över 150.000 kronor

Men nästa morgon stod en stege lutad mot Anita hus. Ett par män hade tagit sig upp på taket för att kolla skicket.

– De hittade en trasig takpanna och sa att jag inte kunde bo kvar i huset om jag inte ordnade till det, säger Anita. Männen fick i uppdrag att lägga dit en ny takpanna. Men de ville lägga om halva taket – något som skulle över 150 000 kronor.

– Jag åkte med till banken och de fick pengarna. Jag ville bara få problemet ur världen. Takrenoveringen fortsatte i några dagar till de utlänska takläggarna kom med ett nytt bud: Hela taket måste läggas om. För det ville de ha ytterligare 150 000 kronor.

– Jag hade inte pengarna. Jag visste att jag inte skulle kunna betala, men följde ändå med till banken. Där fick jag rådet att polisanmäla, säger Anita.

Tragiskt

En av männen som följde med till banken blev gripen av polisen – men kunde inte knytas till brottet. Det fick de oseriösa takläggarna att avsluta arbetet. Taket var totalförstört och det fanns risk för att det kunde bli ett vattenläckage.

– Jag känner mig lurad. Det är väldigt mycket pengar jag har blivit av med. Jag skäms lite och känner att jag nästan får skylla mig själv, säger Anita. Nu har hjälpsamma grannar hjälpt henne att renovera taket. Men pengarna hon blev lurad på får inte tillbaka. Några dagar efter hon polisanmält händelsen blev förundersökningen nedlagd.

– Det känns skrämmande och bedrövligt säger Anita.

Vad har du för varning till andra som får besök av takläggare?

– Välj ett seriöst företag. Även om de verkar hjälpsamma och tillmötesgående vill de bara åt dina pengar. Det här gör jag aldrig mer om.

 

Läs också: Åklagaren om varför förundersökningen lades ner

 

 Liknande händelser utmed hela västkusten

 

– De har fina broschyrer som visar hur taket kommer att se ut. Men går man med på vad de föreslår river de taket på några minuter. Sedan höjer de priset, berättar Magnus Hellsing. Det var i fredags som några engelsktalande snickare knackade på hemma hos Magnus på Bleket i Uddevalla.

– Jag skulle inte säga att de var hotfulla, men det var påstridigt. De tyckte att mitt tak var i otroligt dåligt skick.
Men enligt Magnus är det inget fel på hans tak. För att visa att han ogillade hantverkarnas agerande tog han sin bil och följde deras resa genom området. Att Bleket skulle mötas av nya misstänkta hantverkserbjudanden var bara en tidsfråga.
– Asfaltsläggarna har ju funnits i många år. Detta är det nya, säger han.

Enligt polisens presstalesman Peter Adlersson är problemet med bluffmakare utbrett.
– Det är samma typ av kringresande som erbjuder olika slags hantverk. Men man ska nog passa sig för att släppa in dem, säger han.

Hans tips är att vara rak med att man inte vill ha några tjänster utförda.
– Ibland har de ju kommit dagen efter och påbörjat jobbet, utan att man har sagt att man behöver hjälp. Känner man sig osäker, rädd eller hotad ska man höra av sig till polisen direkt, säger han.

 

 

Akta dig för utlänska takläggare

Inlägget Irländska takläggare – Polisen varnar dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Polisen varnar för utländska takläggare http://svenskabyggruppen.se/polisen-varnar-taklaggare/ Sat, 10 Jun 2017 08:40:18 +0000 http://svenskabyggruppen.se/?p=1763 Tidningar har tidigare rapporterat om bluffande asfaltsfirmor. Nu dyker det upp klagomål kring utlänska takläggare. – De har fina broschyrer som visar hur taket kommer att se ut. Men går...

Inlägget Polisen varnar för utländska takläggare dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>
Tidningar har tidigare rapporterat om bluffande asfaltsfirmor. Nu dyker det upp klagomål kring utlänska takläggare.

– De har fina broschyrer som visar hur taket kommer att se ut. Men går man med på vad de föreslår river de taket på några minuter. Sedan höjer de priset, berättar Magnus Hellsing.

Det var i fredags som några engelsktalande snickare knackade på hemma hos Magnus på Bleket i Uddevalla.
– Jag skulle inte säga att de var hotfulla, men det var påstridigt. De tyckte att mitt tak var i otroligt dåligt skick.
Men enligt Magnus är det inget fel på hans tak. För att visa att han ogillade hantverkarnas agerande tog han sin bil och följde deras resa genom området.

Att Bleket skulle mötas av nya misstänkta hantverkserbjudanden var bara en tidsfråga.
– Asfaltsläggarna har ju funnits i många år. Detta är det nya, säger han.

Enligt polisens presstalesman Peter Adlersson är problemet med bluffmakare utbrett.
– Det är samma typ av kringresande som erbjuder olika slags hantverk. Men man ska nog passa sig för att släppa in dem, säger han.

Hans tips är att vara rak med att man inte vill ha några tjänster utförda.
– Ibland har de ju kommit dagen efter och påbörjat jobbet, utan att man har sagt att man behöver hjälp. Känner man sig osäker, rädd eller hotad ska man höra av sig till polisen direkt, säger han.

 

 

Akta dig för utlänska takläggare

Inlägget Polisen varnar för utländska takläggare dök först upp på Svenska Byggruppen.

]]>